пʼятниця, 16 травня 2014 р.

Західний Архіпелаг


Західний Архіпелаг складається з рифів, острівців і невеликих, цілий рік жилих, островів. Не потрібно їхати далеко від міста, щоб побачити з води мальовничі пейзажі, відвідати чарівні
рибальські села, здійснити пішу або велосипедну прогулянку по красивому узбережжю. У ресторанах можна гідно оцінити свіжовиловлену рибу і морепродукти.

Південна частина архіпелагу, найближче розташована до Гетеборгу, налічує близько двох десятків островів, до яких можна швидко дістатися на поромі. Наприклад, острів Винга - це найзахідніша точка Гетеборга, тут можна відвідати маяк і скупатися. Красиві пляжі можна знайти і на островах Стюрсе, Бренне і аспера. Цікавий Острів Кепстадсе - найменший з островів, його постійне населення складає всього 100 чоловік. На острові зовсім відсутні автомобілі. Замість них населення використовує ручні візки, що стоять у порту.

Так як пороми, що курсують між островами, вважаються міським транспортом Гетеборга, ви можете переміщатися між островами архіпелагу по міському проїзному квитку. Північна частина архіпелагу складається з десяти островів.

Від порту Lilla Varholmen пороми йдуть до островів - Бьерке (Björkö) і екером (Öckerö), звідки можна відвідати ще кілька островів, з'єднаних мостами.

Наприклад, популярний серед туристів острів Хене. Тут розташований яхтовий порт, кілька ресторанів і музей рибного лову. Пропонуються різні види активного відпочинку, такі як байдаркова веслування і дайвінг.

До порту Lilla Varholmen можна добратися на автобусі Lila Express від автобусної станції Гетеборга Nils Ericson Terminal. Тут також діють звичайні міські тарифи. Переїзд на поромі додатково оплачувати не треба.

У 160 км від Гетеборга розташований перший у світі Національний морський парк Костерхавет. Парк розташовується не тільки на островах, але і в навколишніх водах, склад яких більш типовий для відкритого океану, ніж для узбережжя Швеції.

Глибина тут близько 200 м, вода відрізняється низькою температурою (-7 - 5 ° С) і високим вмістом солі. Напевно тому з більш 6000 морських мешканців, які були знайдені тут, більше 200 в Швеції більше ніде не зустрічаються.

Щоб потрапити в парк потрібно доїхати на поїзді з центрального вокзалу Гетеборга до станції Strömstad, а потім на поромі допливти до острова Костер.