вівторок, 29 квітня 2014 р.

Собор Святих Петра і Павла в Брно


   На вершині одного з пагорбів Брно розташований готичний Кафедральний Собор Святих Петра і Павла. Собор є архітектурним та національним пам'ятником Чехії.

   Собр видно з різних точок міста, він вражає своєю красою як зовні, так і всередині. Найбільш цікаві елементи собору: вівтарі, романська гробниця XII століття, статуя Мадонни з немовлям, вітражі з описом життя Святих Петра і Павла, кафедра Капістранка - ченця, який тут проповідував у середині XV століття і здійснював чудеса, зцілюючи людей.

   Собор має дві 81-метрові вежі, а також він знаменитий своїми годинниками, які б'ють полудень в 11 годин - на згадку про події 1645 р., коли дзвонар врятував місто від руйнування при облозі його шведами, продзвонивши полудень на годину раніше. 

   В даний час для відвідування відкриті: усипальниця і скарбниця собору, а також південна вежа, звідки відкривається гарний вид на місто.

   Відвідувачі можуть використовувати послуги гіда в неділю з 12:00 за умови, що в цей день в соборі не проходитиме служба, весілля, похорон або концерт.